Follow - Menu | G+1 | fb fan page | nuffnang | amung | Says.my


About Me

Learn more about me :

 1. Abszeen Picco bukan nama sebenar mengikut I/C atau surat beranak.
  Bukan
  bangsa asing atau rakyat negara lain. Anak Malaysia dan warganegara Malaysia.

 2. Abszeen adalah singkatan dari full name.

 3. Picco adalah nickname pertama yang digunakan dalam mIRC: Internet Relay Chat client. Nickname tersebut melekat sehingga ke hari ini. Digunakan sejak pertama kali mengenali alam cyber, internet dan chatting sejak dari bangku sekolah.

 4. Picco juga adalah nickname hasil dari singkatan "Piccolo Mondo Italian Restaurant - The Italian Food" yang terletak di Mid Valley Megamall dan merupakan tempat ketika bermulanya register nickname untuk username dan chat. Nickname tersebut diambil sempena pertama kali mencuba makanan di restoran tersebut dan menyukai makanan jenis Pizza - "The Italian Food".

 5. Bersekolah di Sekolah Rendah Islam Tijarah & Sekolah Menengah Sains Islam Tijarah di Kampung Baru Kuala Lumpur dan dari situ berjaya lompat ke tahun 5 dari tahun 3 setelah berjaya menjalani ujian pelajar tahun 5 yang dikenali sebagai Penilaian Tahap Satu (PTS) pada tahun 1996.

 6. Mahir menggunakan komputer ketika berumur 10 tahun dan minat yang mendalam  dalam bidang komputer sejak berumur 12 tahun ketika menduduki ujian peperiksaan UPSR.

 7. Pada tahun 2002,  mula mempelajari kemahiran membaiki komputer secara sambilan di Benchmark Enhance Skill Training dan As-Sar Consultant dibawah Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan (MLVK) di Bukit Rahman Putra Bandar Baru Sungai Buloh.

 8. 2003 mendapat anugerah sijil kemahiran: Pembantu Juruteknik Sistem Komputer dan Pembantu Tadbir Sistem Komputer dibawah naungan MLVK. Kemudian dapat peluang melanjutkan pelajaran secara sambilan di Institute of Information Technology, Cosmopoint - Jalan Raja Laut Kuala Lumpur dalam bidang Computer Science, Computer Graphic Animation, Art & Design dengan bayaran yuran secara persendirian.

 9. 2004 bekerja separuh masa sebagai Juruteknik Komputer di 2 buah kedai komputer berlainan majikan terletak di Pekan Rawang dan Bandar Baru Sungai Buloh.

  • Buat pertama kali mendaftar laman web sosial, Friendster dan diiringi dengan MySpace.

 10. 2005 & 2006 bekerja dengan KRU Music Record sebagai Customer Service di Observation Deck, KL Tower. Menerima tawaran menjadi model komersial secara sambilan.

  • Pertama kali memasuki pertandingan dalam bidang peragaan:
   Pencarian Personaliti Celcom Harian Metro (PCM).

  • Pernah memasuki ruangan: Kacak Bergaya, PancaIndera - Utusan Malaysia.

  • Pernah memasuki ruangan: Jejaka Cun Mangga - Berenang Untuk Kesihatan - Majalah Mangga.

  • Berlakon memegang watak extra untuk sebuah filem Lahore, Pakistan.

  • Bergiat aktif dalam menggunakan perkhidmatan Maxis Wap Portal dari talifon bimbit 3G seperti Maxis Let's Chat dan Maxis Mblog.

  • Berjaya mencipta laman wap (laman internet khas untuk mobile phone) sendiri buat pertama kali yang dikenali sebagai PiccoWapsite (http://picco2u.wapamp.com) menerusi hosting wapamp.com. Laman tersebut 100% dibina hanya melalui handphone Nokia 6610i, 6230i dan Nokia N70.

 11. 2007 menubuhkan sebuah organisasi komuniti menerusi laman web social Myspace. Dikenali sebagai PiccoMocha Community Group, Myspace.

 12. 2008 Picco dikenali sebagai "The President of PiccoMocha Community Group" atau President PMC di Myspace. (www.myspace.com/abszeen)

  • Mempunyai ahli komuniti seramai 12 ribu orang dan aktif dalam membuat event dan gathering sesama ahli pada setiap pertengahan dan penghujung bulan diseluruh negara seperti di Bukit Bintang - Kuala Lumpur, Johor Bharu - Johor, Sekitar Melaka, Port Dickson - Negeri Sembilan, Genting Hightlands - Pahang dan Cyberjaya - Selangor, aktif pada tiap-tiap bulan.

  • Terdapat ahli komuniti dari seluruh Malaysia, Sabah/Sarawak, Singapura, Brunei, Indonesia dan beberapa ahli dari luar negara.

  • Mendapat kelulusan dan gelaran khas dari Presiden Myspace, Tom Anderson (Myspace Tom) sebagai; PiccoMocha Myspace International Community Group di http://groups.myspace.com/piccomocha. Atau (http://group.myspace.com/piccomocha)

  • Mempunyai ahli komuniti yang berdaftar dikenali sebagai "PiccoMocha Official Members" seramai 400 ratus orang di PiccoMocha Community Mypspace Profile. (www.myspace.com/piccomocha)
    
  • Picco mempunyai lebih dari 40 ribu rakan kenalan di Myspace sehingga kini.
    
 13. Penghujung 2009 membuka akaun Facebook dan Blogger atas permintaan ramai. PiccoMocha Community Group di Myspace kini diambang krisis dan kekurangan ahli secara mendadak setelah Facebook diperkenalkan melalui media-media utama dan disokong oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak dan juga The President of United States, Barack Obama.

 14. 2010 sehinga 2011 fokus dengan kerjaya. Bekerja di Management Executive Office sebagai Sales Coordinator Officer di Hotel 5 Bintang, Seri Pacific Hotel - Kuala Lumpur.

 15. Dan kini pada pertengahan tahun 2011 (12-May-11) Picco ingin memulakan titik permulaan baru dalam hidup dengan memulakan kehidupan sebagai seorang blogger dan aktif ber'blogging secara berperingkat-peringkat. InsyaAllah.


Sokongan dari anda semua di luar sana amat dihargai dengan menekan butang share dalam blog ini kepada rakan-rakan anda  di Facebook & Twitter selalin dari menekan butang "Follow" dalam blog ini melalui google profile connect ataupun mengikut cara kreativiti anda sendiri untuk berkongsi laman blog saya ini.


Sekian ,

Thank you for spend your time reading about me........
ABSZEEN PICCO'S PHOTOS
(click image to enlarge)
"Like this post ? Click LIKE !
..and start SHARING now !Leave a Reply

HOME

UPDATE HISTORY


! UPDATE (Wednesday, 6th July 2011) :
" you can easily visit my blogspot via this URL ( http://abszeen.co.cc ) ,
or from any mobile devices via this URL ( http://abszeen.co.cc/m ) , thank you.."

Hi!, my name Ella Koon. Click me anytime to bring you back at the top of the page.