Follow - Menu | G+1 | fb fan page | nuffnang | amung | Says.my


Tuesday, June 7, 2011

How to Update Blog (Blogspot) via BlackBerry, Android, iPhone and Other Smartphone Through E-mail & MMS ??




S
alam.... hey guys!! this entry I'm not gonna show you how to setup email or mms setting on your mobile device... this is just a simple way I want to let you know how we can post a new blog entry from your smartphone devices... So, please make sure you're not misunderstand ye... tutorial ni untuk pengguna smartphone yang dah boleh hantar dan terima emel atau mms! kalau ada yang masih tak aktifkan lagi servis ini, sila ke cawangan service provider masing-masing... nanti tak pasal-pasal I kena maki hamun dengan you all.. (ini gambar-gambar kalau mat saleh lihat saja pun boleh faham terus dah.......) hihiks!~


1
st thing... pergi ke blog Dashboard :


2. Dalam Manage Blogs - klik pada ikon emel untuk Set up email posting :


3.  Pop-up untuk cipta alamat Email Posting yang baru untuk blog yang anda pilih tadi akan keluar, masukkan perkataan atau kod rahsia ke dalam kotak tersebut kemudian klik Save :


4. klik semula pada ikon emel tadi:



5. Klik pada --> EDIT SETTINGS


 6. Terpulang pada pilihan anda, sama ada anda mahu publish terus-menerus ke dalam blog ataupun save email tersebut sebagai draf dahulu jika anda hantar emel/mms ke alamat emel tersebut kemudian :


Bila dah selesai... sekarang anda boleh cuba post new entry tidak kira sama ada melalui emel ataupun melalui mms dari smartphone anda :
Tapi jangan lupa, kalau anda ingin post entry sekali dengan attachment gambar, sila pastikan saiz di dalam kandungan entry tersebut kurang dari 10MB.

*Amaran! / Warning! : Menghantar email melalui servis MMS berkemungkinan akan tertera phone number yang di hantar itu ke dalam kandungan post tersebut!... bergantung kepada service provider dan mms to email setting... jadi, sila semak dengan service provider masing-masing terdahulu sebelum menggunakannya!

Thanks for reading..... selamat mencuba!

"Like this post ? Click LIKE !
..and start SHARING now !



Leave a Reply

5 comments:

suzie rahman said...

owh thks 4 sharing...hihu

Picco said...

no problem ;)

anis serenity said...

weee ngah tryy! wait n see! :p

anis serenity said...

yeay gune email okay.. tp mms x okaylaaaaa.. cubelaaa tengok.. u pakai bb pakai email ke mms post aritu?

Picco said...

email...MMS macam dah ketinggalan sikit kan.. but still can update blog if guna nokia 3110 :P

Next Previous HOME

UPDATE HISTORY


! UPDATE (Wednesday, 6th July 2011) :
" you can easily visit my blogspot via this URL ( http://abszeen.co.cc ) ,
or from any mobile devices via this URL ( http://abszeen.co.cc/m ) , thank you.."

Hi!, my name Ella Koon. Click me anytime to bring you back at the top of the page.