Follow - Menu | G+1 | fb fan page | nuffnang | amung | Says.my


Tuesday, May 17, 2011

Who are you Abszeen Picco? Siapa Abszeen Picco?

"Hello! Hello! Yo Yo! DuDe!!
"YO! YO! Peepsi! Whats Up?!! Sarsi 2 Kacang Soya Satu!!
Yow! ~ Yow! ~ Ya  A' Auw!
 WoooooOps!!
 tak boleh.. tak boleh... ini bukan tuan punya blogger, I rasa you tersalah enter URL ni! hehehe..

Nah...

http://abszeen.blogspot.com
Abszeen Picco

"Orang lain ber'blogging sampai berjaya, kita ni pula tak kan sampai bila-bila jadi pembaca setia je?.....
  - Ini baru betul!..(tulis sebab nak buat kenangan untuk masa depan...) =_=!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... pinjam skrip Buletin Satu Tiga Puluh.

Tak kisah lah .... yang penting second entry ni ada relate dengan first entry pasal aku sangat frust tu. Tak mengapa.. hidup dalam dunia blogger ni harus diteruskan kalau betul-betul nak ber'blogging..... betul tak? ini baru ujian sikit dah mengeluh... ape cer?

 
Dalam second entry ini, Picco repeat balik lebih kurang macam dalam 1st entry yang terpadam haritu. Walaupun tak boleh nak ingat semula semua atau tiru sebiji-sebiji, at least Picco mencuba dan semestinya Picco inginkan perubahan yang lebih mantap!.. mana tahu lagi better... *ayat tak puas hati *



Thursday, 12 May 2011
Tittle : Selamat Datang Ke Dunia Blog Encik Picco!

Assalamualaikum!


Heheheheheh! <-------- ketawa?


Yelahhh.....orang lain mula ber'blogging ni dari zaman bangku sekolah lagi, zaman-zaman student.. aku baru nak start pertengahan tahun 2011?! Sebab tu rase macam nak gelakkan diri sendiri kuat-kuat! Heyyy ~ tolong gelakkan sekali la baru meriah! 1, 2 , 3!!


"HahahahahahahahahahahahahaHAHAHAHAHAHAHA!!!!"
- kasi you all warm up sikit sebelum teruskan baca, macam enjin kete


Hmm...2011, tahun tu agak bermasalah sikit sebab rase mcm dah terlajak jauh sangat kalau mengikut peredaran zaman, dan kalau mengikut background pula aku ni kategori "Budak IT". Tapi paling penting sekarang ni disebabkan faktor usia tu yang aku rasa betul-betul tak puas hati! hanya tinggal sebulan lebih je lagi usia meningkat masuk yang ke-25 tahun... eh tak! nak masuk yang ke-24.... tapi rase macam dah lame jer, hihihiks!



"errrr.......tapi kenapa mula ber'blogging?
...Picco ni dah takde kerja ker?"




___________________________________________________
Aku punyai akaun blogger suatu ketika dahulu, time tu nak buat blog dengan blogger ni bukan senang macam sekarang... dari A-Z semua main HTML, PHP dan Coding.. sampai terpaksa la pergi ke kedai buku MPH kat dalam Mid Valley tu, dari Sungai Buloh datang semata-mata nak belajar dalam buku HTML & Blogging for Dummies. Nak beli duit takde sebab belum mampu, aku kecik lagi mungkin dalam tingkatan 3 masa tu... nasib baik dapat baca free! hihiks!~
___________________________________________________




Skip >>

(After 5 years) Macam-macam yang berlaku disekeliling hidupku sepanjang 5 tahun tu, masa itu kan emas.. masa berlalu begitu pantas. Disebabkan agak sibuk dengan kerjaya dan kekurangan masa, jadi aku membuat keputusan untuk batalkan akaun blogger (aduh kenapa la time tu terfikir nak cancel akaun), selain dari... ketandusan idea.... aku sibuk dengan aktiviti luar dan aktiviti sosial (zaman myspace tengah meletup time tu), jalan-jalan shopping tengok wayang, main game dan banyak lagi alasan!.... dan alasan yang paling best?!..... MALAS!!


"Persoalan pasal 'orang takde kerja menulis blog' tu sebenarnya persoalan negetif... kalau kata orang menulis blog ni takde kerja, jawapannye takde la buku-buku, novel dam majalah yang kita selalu baca..."

Kreativiti seseorang penulis itu memerlukan kemahiran dalam berbahasa. Betul tak? kat mana nak belajar berbahasa? kat mana nak cungkil bakat? kat mana nak lihat respon dari pembaca kalau bukan dari laman blog? ala..kalau nak explain panjang lebar pun Picco rasa you all dah faham, semua pergi sekolah kan? heheh. Sebenarnya menulis blog ni merupakan sebuah kerjaya untuk diri sendiri...dapat rasa kepuasan dengan berkongsi tips & info yang menarik dengan orang lain. Tapi selalunya menulis blog ini akan dikaitkan dengan.... "membantu poket anda yang sedang kehausan extra income dan kering kontang! hahaha..... cuma nak memerah otak untuk berkongsi bahan bacaan boleh diterima oleh semua golongan itu.... seriously bukan kerja mudah! kena teliti dan sentiasa berhati-hati.... =_=!





Kesian you all, penat baca dari atas sampai bawah... tapi still tak tahu.... tak tahu ape?? yelah..... tak tahu siapa Abszeen Picco ni kan? oh! okey.... tapi I will introduce about my self, not very details or specific but easy to telling you guys!!.....jom! kita guna number-number style!


  1. Abszeen Picco bukan nama sebenar mengikut I/C atau surat beranak.
    Bukan
    bangsa asing atau rakyat negara lain. Anak Malaysia dan warganegara Malaysia.

  2. Abszeen adalah singkatan dari full name.

  3. Picco adalah nickname pertama yang digunakan dalam mIRC: Internet Relay Chat client. Nickname tersebut melekat sehingga ke hari ini. Digunakan sejak pertama kali mengenali alam cyber, internet dan chatting sejak dari bangku sekolah.

  4. Picco juga adalah nickname hasil dari singkatan "Piccolo Mondo Italian Restaurant - The Italian Food" yang terletak di Mid Valley Megamall dan merupakan tempat ketika bermulanya register nickname untuk username dan chat. Nickname tersebut diambil sempena pertama kali mencuba makanan di restoran tersebut dan menyukai makanan jenis Pizza - "The Italian Food".

  5. Bersekolah di Sekolah Rendah Islam Tijarah & Sekolah Menengah Sains Islam Tijarah di Kampung Baru Kuala Lumpur dan dari situ berjaya lompat ke tahun 5 dari tahun 3 setelah berjaya menjalani ujian pelajar tahun 5 yang dikenali sebagai Penilaian Tahap Satu (PTS) pada tahun 1996.

  6. Mahir menggunakan komputer ketika berumur 10 tahun dan minat yang mendalam  dalam bidang komputer sejak berumur 12 tahun ketika menduduki ujian peperiksaan UPSR.

  7. Pada tahun 2002,  mula mempelajari kemahiran membaiki komputer secara sambilan di Benchmark Enhance Skill Training dan As-Sar Consultant dibawah Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan (MLVK) di Bukit Rahman Putra Bandar Baru Sungai Buloh.

  8. 2003 mendapat anugerah sijil kemahiran: Pembantu Juruteknik Sistem Komputer dan Pembantu Tadbir Sistem Komputer dibawah naungan MLVK. Kemudian dapat peluang melanjutkan pelajaran secara sambilan di Institute of Information Technology, Cosmopoint - Jalan Raja Laut Kuala Lumpur dalam bidang Computer Science, Computer Graphic Animation, Art & Design dengan bayaran yuran secara persendirian.

  9. 2004 bekerja separuh masa sebagai Juruteknik Komputer di 2 buah kedai komputer berlainan majikan terletak di Pekan Rawang dan Bandar Baru Sungai Buloh.

    • Buat pertama kali mendaftar laman web sosial, Friendster dan diiringi dengan MySpace.

  10. 2005 & 2006 bekerja dengan KRU Music Record sebagai Customer Service di Observation Deck, KL Tower. Menerima tawaran menjadi model komersial secara sambilan.

    • Pertama kali memasuki pertandingan dalam bidang peragaan:
      Pencarian Personaliti Celcom Harian Metro (PCM).

    • Pernah memasuki ruangan: Kacak Bergaya, PancaIndera - Utusan Malaysia.

    • Pernah memasuki ruangan: Jejaka Cun Mangga - Berenang Untuk Kesihatan - Majalah Mangga.

    • Berlakon memegang watak extra untuk sebuah filem Lahore, Pakistan.

    • Bergiat aktif dalam menggunakan perkhidmatan Maxis Wap Portal dari talifon bimbit 3G seperti Maxis Let's Chat dan Maxis Mblog.

    • Berjaya mencipta laman wap (laman internet khas untuk mobile phone) sendiri buat pertama kali yang dikenali sebagai PiccoWapsite (http://picco2u.wapamp.com) menerusi hosting wapamp.com. Laman tersebut 100% dibina hanya melalui handphone Nokia 6610i, 6230i dan Nokia N70.

  11. 2007 menubuhkan sebuah organisasi komuniti menerusi laman web social Myspace. Dikenali sebagai PiccoMocha Community Group, Myspace.

  12. 2008 Picco dikenali sebagai "The President of PiccoMocha Community Group" atau President PMC di Myspace. (www.myspace.com/abszeen)

    • Mempunyai ahli komuniti seramai 12 ribu orang dan aktif dalam membuat event dan gathering sesama ahli pada setiap pertengahan dan penghujung bulan diseluruh negara seperti di Bukit Bintang - Kuala Lumpur, Johor Bharu - Johor, Sekitar Melaka, Port Dickson - Negeri Sembilan, Genting Hightlands - Pahang dan Cyberjaya - Selangor, aktif pada tiap-tiap bulan.

    • Terdapat ahli komuniti dari seluruh Malaysia, Sabah/Sarawak, Singapura, Brunei, Indonesia dan beberapa ahli dari luar negara.

    • Mendapat kelulusan dan gelaran khas dari Presiden Myspace, Tom Anderson (Myspace Tom) sebagai; PiccoMocha Myspace International Community Group di http://groups.myspace.com/piccomocha. Atau (http://group.myspace.com/piccomocha)

    • Mempunyai ahli komuniti yang berdaftar dikenali sebagai "PiccoMocha Official Members" seramai 400 ratus orang di PiccoMocha Community Mypspace Profile. (www.myspace.com/piccomocha)
       
    • Picco mempunyai lebih dari 40 ribu rakan kenalan di Myspace sehingga kini.
      
  13. Penghujung 2009 membuka akaun Facebook dan Blogger atas permintaan ramai. PiccoMocha Community Group di Myspace kini diambang krisis dan kekurangan ahli secara mendadak setelah Facebook diperkenalkan melalui media-media utama dan disokong oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak dan juga The President of United States, Barack Obama.

  14. 2010 sehinga 2011 fokus dengan kerjaya. Bekerja di Management Executive Office sebagai Sales Coordinator Officer di Hotel 5 Bintang, Seri Pacific Hotel - Kuala Lumpur.

  15. Dan kini pada pertengahan tahun 2011 (12-May-11) Picco ingin memulakan titik permulaan baru dalam hidup dengan memulakan kehidupan sebagai seorang blogger dan aktif ber'blogging secara berperingkat-peringkat. InsyaAllah.


Sokongan dari anda semua di luar sana amat dihargai dengan menekan butang share dalam blog ini kepada rakan-rakan anda  di Facebook & Twitter selalin dari menekan butang "Follow" dalam blog ini melalui google profile connect ataupun mengikut cara kreativiti anda sendiri untuk berkongsi laman blog saya ini.


Sekian ,

Thank you for spend your time reading about me........




"ek eleh! terus skema je ayat sebab nak mengayat dan memujuk you all, hehehehe!!~ apa-apa pun nak ucap tenkiu...sebab luangkan masa dalam blog baru ni ye!

*By the way guys! nantikan entry seterusnya... PASAL DUNIA BLOGGER! Confirm menarik!!
"Like this post ? Click LIKE !
..and start SHARING now !



Leave a Reply

8 comments:

s@h@r@ said...

Support u...
I also was the beginning utk berblogging..heee

Picco said...

thanks a lot Sahara! :)

anis serenity said...

NICE! gud job! doesn't look like a newbie pon..
rase cm nk continue 'berblogging' balik! ;)

Picco said...

terima kasih cik Anis. jika ada salah silap sila tunjuk ajar =_=!

ain sakinah said...

i da start ske ur blog n will always support u... god job!

Picco said...

thanks for the support Ain Sakinah :D

♥ LuRveLyAmiera ♥ said...

dah ada blog..^_^ miera pun dah lama close akaun MS..miera knal picco pun kat MS juga..^_* skrg bru jmpe kat fb plak..hehe

Picco said...

@LuRveLyAmiera: nice to meet u here =_=

Next Previous HOME

UPDATE HISTORY


! UPDATE (Wednesday, 6th July 2011) :
" you can easily visit my blogspot via this URL ( http://abszeen.co.cc ) ,
or from any mobile devices via this URL ( http://abszeen.co.cc/m ) , thank you.."

Hi!, my name Ella Koon. Click me anytime to bring you back at the top of the page.